Opgeruimd het nieuwe jaar in

De periode rond oud en nieuw leent zich uitstekend voor het opruimen van de rommel van het huidige jaar om zo het nieuwe jaar fris te beginnen.

Ben je opzoek naar tips om je huis nieuwjaarsproof te maken of je kasten eens goed uit te mesten dan moet ik je helaas teleurstellen. Wel help ik je aan een paar praktische tips om het nieuwe werkjaar fris van start te gaan.

Begin bij het begin

Het klinkt simpel, maar start waar jij jouw werkdag begint. Start jij aan je bureau en is het een rommel? Ruim het op! Alles in de la en een opgeruimd gevoel, prima! Maar voor mij werkt dit helaas niet. Dus ook die lades en kastjes moeten eraan geloven. Berg op wat opgeborgen kan worden. Kom je nog nota’s, brieven, offertes, etc van 2018 tegen die je nog niet hebt verwerkt? leg ze op 1 stapel en zorg dat je ze nog voor de jaarwisseling oppakt. Tip: plan dit meteen in!

Plan een administratie ochtend

Zorg dat je voor het nieuwe jaar om de hoek komt kijken al je oude administratie hebt bijgewerkt. Plan hiervoor minimaal 1 ochtend in. Houd je tijd over? Drink een lekkere kop koffie, je hebt het verdiend! Denk je op voorhand tijd te kort te komen, maak er dan twee ochtenden van. Lekker muziekje op, telefoon op stil, mail uit en aan de slag.

En nu digitaal

Helaas weet ook ik dat de meeste rommel zich ongezien opbouwt. Namelijk digitaal. Mijn computer is aan het einde van het jaar te vergelijken met een tienerslaapkamer. Bestandje hier, bestandje daar… o waar heb ik dat voor het laatst gezien?

Begin met een schone lei. Zorg ervoor dat je een nieuwe mappenstructuur aanmaakt voor het nieuwe jaar. Zijn er zaken uit 2018 die in 2019 nog relevant zijn. Kopieer ze en zet ze in je nieuwe structuur. Zo niet laat ze staan. Op deze manier begin je fris en kun je altijd nog terugvallen op je 2018 mappen. Ruim vervolgens je vuile sokken op. Wat? Ja, iedereen heeft ze; van die losse bestandjes die je buiten je map hebt geplaatst omdat je op dat moment niet wist waar het bij hoorde. Zorg dat al deze bestanden op de juiste plek terecht komen. Dit zorgt meteen voor meer rust en overzicht.

Bureaublad

Hoe gebruik jij jouw bureaublad? Ik gebruik het als verzamelplaats voor dingen die ik korte tijd nodig heb. Sinds kort gebruik hiervoor mijn eigen achtergrond waardoor ik ook hier meer overzicht heb.

bureaublad achtergrond

Ik ben benieuwd, zou een achtergrond als deze ook iets voor jou zijn? Laat het me weten en wie weet kom ik binnenkort met een paar nieuwe ontwerpen.

Liefs Barbara

Geef een reactie