Facebookfoto onscherp?

Scherpe en onscherpe foto

Oei dat doet pijn…. Had je zo je best gedaan om een leuk bericht te maken voor op Facebook, is je foto wazig. Hij zag er in de preview goed uit, de resolutie is goed en toch krijg je de foto niet goed erop. Geen stress!

Ik leg je uit hoe het komt en wat je eraan kunt doen. Het is eenvoudiger dan je denkt.

Wat doet Facebook met mijn foto?

Facebook maakt gebruik van een eigen algoritme om te bepalen of een foto voldoet aan de eisen die ze hebben gesteld. Zo wordt de foto gescreend op verboden inhoud en daarnaast passen ze de afmetingen en resolutie van de foto aan. Dit doen ze zodat de foto niet te ‘zwaar’ is waardoor hij snel geladen kan worden en goed past in de daarvoor bestemde ruimte op Facebook. En daar gaat het mis. 

Facebook comprimeert namelijk alle foto’s die groter zijn dan 100 KB. Facebook doet dit snel en rigoureus. Een afbeelding is opgebouwd uit een x aantal pixels. Hoe meer pixel hoe meer details je ziet. Wanneer Facebook de foto verkleint gooit hij de overbodige pixels weg waardoor de details verdwijnen en de afbeelding dus wazig wordt. (Dit is even kortweg hoe het werkt. In zal binnenkort meer vertellen over wat het vergroten en verkleinen van een pixelbestand met het bestand doet.)

Wat kun je hier zelf aan doen?

Om te zorgen dat jouw foto’s er altijd scherp op staan moet je ervoor zorgen dat jouw foto’s voor je ze uploadt onder de 100 KB blijven. Facebook hoeft dan niets te comprimeren. Een scherpe foto blijft hierdoor ook na het uploaden scherp.

Foto’s verkleinen

Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want jouw foto’s zijn natuurlijk niet standaard kleiner dan 100 KB. Heb je een bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop dan kun je deze gebruiken om je foto’s te verkleinen. Werk je op een Mac dan kun je via Voorvertoning de grootte aanpassen. (Deze optie vind je onder extra’s.) Maar je kunt ook eenvoudig online jouw foto verkleinen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Dit kan bijvoorbeeld via https://tinyjpg.com. Check na het verkleinen het formaat en mocht het bestand nog niet klein genoeg zijn dan laat je Tiny JPG gewoon nog een keer voor je werken. 

Voor jou geen wazige foto’s meer op Facebook!

Heb je zelf nog tips of wil je wat anders kwijt? Laat dan je reactie achter.

Liefs Barbara

2 antwoorden op “Facebookfoto onscherp?”

 1. Hallo Barbara,
  Dank voor je tip! Ik kan mij herinneren dat er ergens een vinkje op FB stond waarmee je de foto’s in hoge kwaliteit kon plaatsen. Ik kan deze nu niet meer vinden en merk dat de kwaliteit weer minder wordt op de pagina terwijl de originele super scherp zijn. Als je nu eerst de foto’s moet verkleinen op de site die je als link hebt toegevoegd zou dat fijn zijn als dat via je mobiel kan. Ik zie zelf niet precies hoe ik dat kan doen. Ook niet waar je de foto kan verkleinen. Kan je mij mss verder helpen?
  Groetjes Merlijn

  1. Hi Merlijn,
   Dat vinkje zie ik inderdaad ook niet meer, erg jammer. Als het goed is werkt de site van de door mij gedeelde link ook gewoon op mobiel. Je krijgt dan direct te zien waar je jouw foto kunt uploaden. En na het comprimeren kun je hem ook downloaden. Lukt dit nu niet dan kan een foto verklein app misschien helpen? Voor iphone heb je bijvoorbeeld ‘Foto Verkleinen’ https://apps.apple.com/nl/app/foto-verkleinen/id1470308526 en voor Android ‘Photo Resizer’ https://play.google.com/store/apps/details?id=de.vsmedia.imagesize
   Hopelijk kun je met één van de tips uit de voeten!
   Groetjes Barbara

Geef een reactie