Briefpapier in Word

Je hebt een prachtige onderneming, een bijpassend logo en nu wil je ook digitaal goed voor de dag komen met offertes, facturen en andere zakelijke correspondentie. Kortom je hebt digitaal briefpapier nodig.

Door het volgen van onderstaand stappenplan maak je in korte tijd jouw eigen digitale briefpapier. 

Stap 1

Om te beginnen heb je jouw logo in jpg- of png-formaat nodig en alle informatie die je graag op jouw digitale briefpapier wilt vermelden.

Stap 2

Je opent een leeg Word-bestand.

Bedenk je of je op elke pagina dezelfde gegevens wilt zien of dat je een ander vervolgpapier wilt. Wanneer je eerste pagina er anders uitziet dan de rest, start je met twee pagina’s. Dit doe je door een harde enter in te geven (Ctrl +Enter of Command + Enter).

Vervolgens dubbelklik je bovenin op de eerste pagina zodat de koptekst sectie opent. Je kunt ook bovenin de balk kiezen voor ‘invoegen’ en vervolgens ‘koptekst’ selecteren. En vinkt in de balk ‘Andere eerste pagina’ aan.

Stap 3

Kies vervolgens in de balk voor ‘afbeelding uit bestand’ invoegen. Selecteer jouw logo vanaf een locatie op jouw pc.

Stap 4

Je logo is nu waarschijnlijk nog te groot of juist te klein, of staat niet op de juiste plek. Daar gaan we wat aan doen. Je kunt het formaat wijzigen door met jouw cursor te slepen aan een hoekpunt. Maak het logo zo groot als wenselijk.

Stap 5

Nu gaan we zorgen dat het logo op de juiste plek komt te staan en dat hij op zijn plek blijft in het document. Je klikt hiervoor met je rechtermuisknop op de afbeelding en selecteert ‘Grootte en positie…’. Nu opent zich een pop-up scherm met 3 tabbladen. In het tabblad ‘formaat’ kun je de grootte nog aanpassen als je nog niet tevreden bent of precies weet hoeveel mm of cm de afbeelding breed en hoog moet zijn.  Ben je echter tevreden met hoe het nu is, dan hoef je hier niets te doen. Open vervolgens het tabblad ‘tekstterugloop’. We willen natuurlijk niet dat de tekst over het logo getypt kan worden, dus klikken we hier ‘ om kader’ aan. De tekst kan nu nog wel naast het logo getypt worden. Wi je dit niet, dan kies je voor ‘boven en onder’. Bij het item ‘Afstand tot tekst’ kun je de ruimte die de tekst van het logo vandaan moet blijven ingeven.

Alles in orde? Dan ga je naar het tabblad ‘positie’. Hier kunnen we aangeven waar het logo zich moet bevinden. Staat het goed? Niets meer aan doen. Wil je het nog verplaatsen dan kan dit door te spelen met de instellingen onder ‘horizontaal’ en ‘verticaal’. 

Wanneer je logo op de juiste plek staat gaan we zorgen dat het op zijn plek blijft door het vinkje voor ‘object met tekst verplaatsen’ uit te vinken. We willen het logo ook niet laten overlappen en je kunt ook nog kiezen het anker te vergrendelen (dit hoeft overigens niet). Klik vervolgens op ‘ok’. 

Vervolgens sluit je de koptekst.

Stap 6

Nu gaan we je voettekst maken. Je dubbelklikt onderin zodat de voettekst-sectie opent. Je kunt ook bovenin de balk kiezen voor ‘invoegen’ en vervolgens ‘voettekst’ selecteren. 

Hierin kun je nu alle gegevens kwijt die belangrijk zijn op jouw briefpapier. Zoals bijvoorbeeld:

Sluit vervolgens de voettekst.

Stap 7

Vervolgens kun je de tweede pagina opmaken, zoals jij dit wil, door bijvoorbeeld de voettekst te kopiëren naar de tweede pagina. 

Stap 8

Nu kun je de tweede pagina verwijderen, door op ‘backspace’ te drukken. Ja, echt! En nu gaan we het bestand opslaan als Sjabloon. Het bestand zal automatisch worden weggeschreven bij de andere sjablonen. Uiteraard kun je hiervoor ook een andere locatie kiezen.

Je bent klaar!

Je briefpapier is klaar voor gebruik! Wanneer je nu een nieuw bestand opent vanaf het sjabloon, kun je direct werken op je eigen briefpapier. Sla je het vervolgens op als pdf, dan maak je het helemaal netjes af voor jouw klanten. 

Dit is natuurlijk een simpele versie van briefpapier, ben je opzoek naar een uitgebreider ontwerp of meer mogelijkheden? Laat het me weten!

Veel succes met jouw briefpapier en heb je nog vragen of wil je me wat laten weten? Laat dan een reactie achter onder dit bericht.

Liefs Barbara

Eén antwoord op “Briefpapier in Word”

Geef een reactie