Een interactief pdf

Wat is een iPDF

Een interactieve PDF (iPDF) is een digitaal document waar naast tekst en beeld, ook interactieve elementen zoals knoppen, linkjes, filmpjes en geluid in zijn verwerkt. Ook zie je vaak dat een iPDF een online invulbaar formulier bevat, met checkboxes en keuzelijsten. Een bij uitgebreide iPDFs wordt vaak gebruikt van een interactieve navigatie. Niet meer bladeren of scrollen, maar door het document klikken.

De voordelen

Een iPDF kan voor veel doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een e-book, brochure, vragenlijst, jaarverslag of presentatie. Je document kan zoveel pagina’s bevatten als jij wilt. Je kunt je tekst kracht bijzetten door het gebruik van video en muziek. Je kunt linken naar websites en navigeren doormiddel van knoppen. Je hoeft dus niets meer te laten drukken, maar verspreidt het digitaal. Let wel op, hoe meer interactieve elementen je document bevat, des te groter het bestand. Dus heb je een uitgebreid document, zet dit dan online en verspreid de link. 

Één van de grootste voordelen is het formulier wat je in het document kunt verwerken. Geen gedoe meer met in te vullen formulieren, die eerst moeten worden opgeslagen en vervolgens gemaild. Gewoon online invullen en verzenden met een druk op de knop. 

Benieuwd naar hoe zo’n document eruit kan zien? Hier vind je een voorbeeld iPDF.

Zelf aan de slag

Wanneer je zelf aan de slag wil met het maken van een iPDF dan heb je hiervoor een geschikt programma nodig. Adobe Indesign of Adobe Acrobat Pro zijn twee van deze programma’s. Deze zijn echter redelijk aan de prijs. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld Flipsnack, een online tool waarmee je interactieve elementen kunt toevoegen aan jouw bestaande pdf. Flipsnack heeft de mogelijkheid om dit gratis uit proberen. 

Toch liever maatwerk? Stuur me een berichtje en we bespreken samen jouw wensen en de mogelijkheden om van jouw pdf en spetterend interactief document te maken. 

Geef een reactie