De kracht van de infographic

De jaarcijfers presenteren, uitleg over een nieuw systeem, introductie voor een nieuwe medewerker. Allemaal documenten met veel tekst, waarvan je wel wil dat het gelezen wordt. Door het gebruik van afbeeldingen, kleur en een sterke opmaak, zorg je voor een aantrekkelijk en leesbaar document, waarvan de inhoud ook echt blijft hangen bij de lezers.

Wat is een infographic?

De bekendste manier om dit te doen is via een infographic. Een infographic wordt vooral gebruikt om in één oogopslag cijfers inzichtelijk te maken. Er wordt zo min mogelijk tekst gebruikt, waardoor het ook een uitstekend medium is om informatie te delen voor mensen die niet dezelfde taal spreken of moeite hebben met geschreven taal. 

Geen snel klusje

Het maken van infographic is geen klusje wat snel geklaard is. Gegevens moeten terug gebracht worden tot behapbare informatie en vervolgens op juiste manier in beeld vertaald worden. Maar eenmaal klaar is een infographic een leuke en waardevolle manier om informatie te delen.

Meer geschreven info delen

Het kan echter zijn dat je wat meer achtergrondinformatie wil delen, die je niet kwijt kan in een infographic. Ook dan kunnen beelden helpen om de tekst te ondersteunen, aan te vullen of te verduidelijken. Daarnaast maakt het je document aantrekkelijker voor een potentiële lezer om te gaan lezen. Uit onderzoek blijkt dat mensen 80% weten te onthouden van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen (Bron: Ethos3-VS). Dus naast dat jouw informatie eerder wordt gelezen en beter wordt begrepen, wordt hij d.m.v. afbeeldingen ook beter onthouden. 

Zou je graag eens willen sparren over de mogelijkheid van een infographic of een professioneel opgemaakt document voor jouw organisatie? Stuur me een berichtje en dan plannen we een (vrijblijvend) gesprek in. 

Geef een reactie