Je doelgroep begrijpen met behulp van persona’s

Je doelgroep begrijpen

Om jouw online berichten goed te laten aan sluiten bij jouw klanten is het belangrijk om je doelgroep te begrijpen. Je weet waarschijnlijk wel wie er tot je doelgroep behoren, maar waar houden ze van, wat vinden ze belangrijk en wat niet? Om je doelgroep echt te kunnen begrijpen en doelgroep gerichte content te kunnen maken biedt het werken met persona’s uitkomst.

Wat zijn persona’s?

Een persona is een uitgebreide beschrijving van jouw ideale klant. Middels deze beschrijving breng je jouw klant als het ware tot leven. Je beschrijft hoe oud je klant is, is het en hij of een zij, getrouwd, singel, jong, oud? Wat zijn zijn hobby’s? Wat vind hij belangrijk in het leven? En natuurlijk ook hoe staat jouw klant tegenover jouw product of dienst? Je maakt de beschrijving zo compleet mogelijk, alsof je een vriend of kennis beschrijft.

Het is heel goed mogelijk dat je meer dan 1 ideale klant hebt. Misschien verkoop je verschillende diensten of producten die een andere doelgroep aanspreken. Het is dan ook niet vreemd om meer dan 1 persona te hebben. Dus meerdere doelgroepen, raardere persona’s, maar probeer wel zoveel mogelijk 1 doelgroep te vangen in 1 persona. 

Hoe maak je een persona?

Een persona maak je aan de hand van informatie die je hebt verzameld over je doelgroep, je klanten. Deze informatie kun je op verschillende manieren verzamelen. Zo kun je gebruik maken van interviews (klantenquêtes of gesprekken), maar ook statistieken vanuit social media, etc. Deze gegevens vormen de basis voor jouw persona. Is je doelgroep overwegend vrouw, dan wordt jouw persona een vrouw. Is de gemiddelde leeftijd van je klanten is 35? Je raadt het al, jouw persona ook! Er zijn online verschillende templates te vinden voor het maken van een zo’n compleet mogelijke persona voor jouw doelgroep. Google maar eens op ‘persona template’ en je vindt ongetwijfeld wat je zoekt. De volgende onderwerpen zouden onder andere aan bod moeten komen bij de beschrijving van jouw persona: Persoonlijke kenmerken, functie en opleidingsniveau, online gedrag (platform bezoek, manier van online zoeken, etc.), ambities en frustraties. Vooral het laatste is fijn om in beeld te hebben, omdat je hier gericht op kunt inspelen. Wie wil er nu niet geholpen worden met zijn probleem?

Hoe gebruik je een persona?

Nu heb je 1 of meerdere persona’s voor jouw onderneming, en dan? Doordat je nu ziet (letterlijk) voor wie jij een bericht maakt, is het makkelijker om hier jouw schrijfstijl op aan te passen. Bij het kiezen van een afbeelding kun je je nu afvragen of deze jouw persona aanspreekt. Zelfs het kiezen van de tijd waarop je een bericht plaatst kan het handig zijn om te bedenken wanneer jouw persona online is. Je kunt inspelen op zijn of haar frustraties en weet ook wat je vooral niet moet delen.

Kortom een persona geeft je richting bij het uitstippelen van jou social media-strategie en zorgt ervoor dat jouw content aansluit bij jouw doelgroep en dus klanten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of kun je hulp gebruiken bij het opstellen van persona’s voor jouw onderneming? Neem dan contact met me op! Ik help je graag verder.

Geef een reactie