Het HEIF-bestand 

Wanneer je een iPhone hebt en regelmatig een foto maakt, dan is het vast wel eens opgevallen; jouw foto is geen JPEG, maar een HEIF. Maar wat is dit nu en wat kun je er wel of niet mee? 

Wat is HEIF?

Sinds iOS 11 worden er twee nieuwe bestandsformaten gebruikt; HEIF voor foto’s en HEVC voor video’s. HEIF en HEVC hangen nauw met elkaar samen. HEIF gebruikt de codec van HEVC, maar alleen voor statische afbeeldingen. In dit artikel laat ik HEVC buiten beschouwing, mocht je daar meer over willen weten dan zou je eens kunnen kijken op: https://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Video_Coding

HEIF staat voor High Efficiency Image Format en is gemaakt door de MPEG-groep. HEIF spreek je trouwens uit als ‘hief’. 

Voordeel van HEIF

Met het gebruik van HEIF bespaar je zo’n 40% tot 50% aan opslagruimte, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. Je kunt dus bijna twee keer zoveel foto’s opslaan met dezelfde beeldkwaliteit als JPEG. Erg prettig, want zeg nou zelf gaat er wel eens een dag voorbij dat je geen foto maakt met je mobiel?

Een ander voordeel van HEIF is hoe afbeeldingen bewerkt worden. Normaal pas je een afbeelding aan door deze te wijzigen en vervolgens op te slaan onder een andere naam. Vergeet je de naam aan te passen en overschrijf je het origineel, dan ben je dat origineel voorgoed kwijt. Bij HEIF worden de bewerkingsopdrachten in de metagegevens van het bestand bewaard. Op het moment dat je de afbeelding opent, worden de wijzigingen opnieuw toegepast. Hierdoor blijft in een HEIF altijd het originele bestand aanwezig. Probeer het zelf maar eens uit. Bewerk op een iphone op ipad een foto, verander bijvoorbeeld de belichting of snijd hem uit. Bewaar je wijzigingen en nu zie je de bewerkte foto in je filmrol. Wanneer je nu de bewerkte foto opnieuw opent en je op wijzig klikt, kun je vervolgens de foto herstellen en heb je weer het origineel in handen. Hoe fijn is dat?

Wat als je het HEIF-bestand niet openen

Je kunt nog steeds foto’s uitwisselen met vrienden, die dan de gewone JPEG-versie ontvangen. HEIF-bestanden werken alleen nog niet op elk apparaat en onder elk besturingssysteem. Het kan dus voorkomen dat je een HEIF-bestand niet kunt openen of uploaden. Je zult het HEIF-bestand dan moeten omzetten naar JPEG. Op een Mac kan dit eenvoudig door de afbeelding te exporteren naar een JPEG in voorvertoning. Maar ook online zijn hier diverse tools voor te vinden.

HEIF uitschakelen

Je kan in iOS via Instellingen > Camera > Structuren aangeven of je altijd het originele formaat HEIF/HEVC wilt gebruiken, of dat foto’s en video’s steeds moeten worden omgezet naar een ander formaat. 

Mocht je nog vragen hebben of er toch niet uitkomen met het omzetten van je bestanden? Stuur me dan een berichtje. Ik help je graag.

Geef een reactie