Een moodboard voor jouw ontwerp

Met een moodboard vat je een gevoel, sfeer en stijl samen met beelden. Het is daarom een ideale manier om alles, wat moeilijk met woorden te beschrijven is, duidelijk te maken voor anderen. 

Wat is een moodboard?

Een moodboard is niets anders dan een visuele verzameling. Een collage van beelden die je aanspreken, je inspireren, een gevoel weergeven of een richting of doel. Wanneer je een moodboard gebruikt om een doel te visualiseren, wordt dat ook wel een visionboard genoemd. 

Wanneer je bezig bent met het maken van een moodboard geef je vorm aan je merk, idee of visie. En daar komt meer bij kijken dan simpel wat plaatjes bij elkaar zoeken. 

Een goed moodboard bevat sfeerbeelden, kleuren, texturen, patronen en typografie. 

Deze zaken samen stralen een sfeer uit die bij jou (of jouw merk) past en dient als hulpmiddel om keuzes te maken en je doel of wens tastbaarder te maken. 

Voordelen van een moodboard voor jouw logo en of huisstijl

Wanneer jij een duidelijk beeld kunt communiceren van jouw visie, jouw wensen en jouw gevoel bij jouw merk, is het voor mij als vormgever ook makkelijker om mij te verplaatsen in jou. Hierdoor kan ik in mijn ontwerpen al rekening houden met wat voor jou belangrijk is. Met al resultaat passende concepten en uiteindelijk een ontwerp wat vertrouwd aanvoelt en helemaal past binnen jouw visie.  

Hoe maak je een moodboards

Zoals ik al eerder schreef is het maken van een moodboard niet zomaar wat plaatjes bij elkaar zoeken. Al moeten we het ook niet moeilijker maken dan het is natuurlijk. Het gaat er vooral om dat je opzoek gaat naar diverse items. Dus niet alleen beelden, maar ook kleuren, woorden, texturen etc. Zolang je bij je zoektocht afgaat op jouw gevoel dan kan het niet misgaan. Verzamel dit alles op 1 A4 (of go boldā€¦ A2!). En krijg je het beeld niet gevonden, maar kun je het wel verwoorden? Schrijf het op. Een moodboard hoeft niet alleen uit plaatjes te bestaan šŸ˜‰

Digitale moodboards

Je kunt natuurlijk letterlijk gaan knippen en plakken. Pak de schaar, lijm en tijdschriften erbij en ga aan de slag. Ondanks dat dit heerlijk ontspannend kan zijn, is er online natuurlijk veel meer te vinden dan offline. Ook online kun je eenvoudig knippen en plakken. Zet een Word-document open en knip en plak afbeeldingen en teksten vanuit google. 

Zelf vind ik Pinterest ideaal als het gaat om het maken van een moodboard. Maak een bord aan en pin jouw favorieten beelden hierop vast. Het mooiste is dat je dit bord ook nog eens kan delen met anderen. Geen fan van Pinterest? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van Canva of Polyvore

Een moodboard is geslaagd als het jouw beeld, idee, gevoel of sfeer weergeeft. Ga lekker aan de slag en heb je een moodboard wat je graag met mij wil delen? Let me know! 

Geef een reactie