1 JUNI 2022 DOOR  BARBARA ONTWERPT

Het jaar is alweer bijna een half jaar onderweg, een mooi moment om eens de balans op te maken als het gaat om trends.
Wat is er in 2022 hot in designland? En dan vooral op grafisch gebied natuurlijk. Er zijn een hoop trends te spotten. En zoals gebruikelijk met trends; “you like it or you don’t”. Zo kwam ik ergens tegen dat we in 2022 alle regels los mogen laten en werd als voorbeeld de cover van ‘The Life of Pablo’ van Kanye aangehaald. Ik zou zeggen; google hem eens en vorm je eigen oordeel maar  Uit al die trends heb ik daarom mijn favoriete 5 gekozen. Vooral als inspiratiebron en zeker niet als stijlgids. Wie weet doe je nog wat leuke ideeën op voor jouw nieuwste project. En heb je zelf een trend gespot die ik niet mag missen? Laat dan vooral een reactie achter!

1. Back to the 90’s!
De vrolijke snoepkleuren uit de jaren 90 zie je weer overal opduiken. Gecombineerd met moderne 3D elementen geven ze weer een hele eigentijds gevoel. Heerlijk vrolijk als je het mij vraagt!

2. 2D/3D Mashup
Het combineren van 2D en 3D elementen in een ontwerp zorgt voor een hele nieuwe beleving. Deze trend zie je terug in alle takken van sport; van illustraties en animatie tot webdesign en typografie. Vooral in app-ontwerp kom je dit steeds meer tegen. 

Creative Break Illustration by tubik.arts

3. 3D Karakters
En om nog even in de 3D-wereld te blijven… Ook 3D karakters hebben hun intrede gemaakt in designland. 3D Karakters zie je vooral in apps en websites om virtuele assistenten of bots te verpersoonlijken. En gaan dus prima samen met een 2D ontwerpen website of app. 

4. Nostalgische fonts
Geen moderne schreefloze berichtgeving, maar het warme gevoel van jaren 70 geïnspireerde fonts. En fonts with a twist. Fonts die zijn aangepast aan dat wat ze moeten overbrengen, maar daarmee de regels van de typografie overtreden. Zo kan een enkele letter ondersteboven staan, groter of kleiner zijn, in een ander lettertype staan of helemaal ontbreken. 

website Pieter-pot.nl

5. Riso print-stijl
En dan mijn favoriete trend: de terugkeer van de Riso print-stijl. Riso prints werden oorspronkelijk gemaakt voor kopiëren op kantoor en administratief gebruik. Door de unieke levendige kleuren die andere printers niet kunnen produceren en het vertonen van vaak kleine onvolkomenheden zoals inktuitloop, inconsistente kleuren, onvoorspelbare uitlijningsproblemen of ruwe texturen, werd het al snel een techniek die veel door kunstenaars werd toegepast voor posters, flyers en andere reclame-uitingen. Grafisch ontwerpers hebben slimme manieren gevonden om de riso print-effecten digitaal opnieuw te creëren en de stijl een sterke comeback te geven als een trend van 2022.

Risograph Wall Calendar by Superkolor

Back to Top